Boerenkoolstamppot

Boerenkool met rookworst

Deze klassieke stamp mag niet ontbreken op het wintermenu!

Koken 17 februari 2021 0

Oma zei het vroeger al "als de vorst er overheen is geweest, is boerenkool het allerlekkerst!" Dat komt omdat er na een nachtje vorst meer suiker in de boerenkool zit, doordat zetmeel dan wordt omgezet in suiker. De ‘verzoetingsreactie’ helpt de plant om beter tegen de kou te kunnen.
Het klopt dus echt: nachtvorst heeft invloed op de smaak.

Daarom mag deze klassieke Hollandse stamppot met rookworst niet ontbreken op het wintermenu.

Ingrediënten

  • 300 gr gesneden boerenkool

  • 500 gr kruimige aardappels (geschild)

  • Scheut warme, opgeklopte melk

  • 20 gr roomboter

  • peper en zout

  • Snufje nootmuskaat

  • Eventueel voor wat extra smaak 1 theelepel mosterd

  • 150 gram spekreepjes

  • 1 grote of 2 kleine rookworsten

Bereiding

Breng een grote pan water met een snufje zout aan de kook en voeg de aardappels hieraan toe. Doe de gesneden boerenkool er bovenop. Doe de deksel op de pan en kook de aardappels en boerenkool in ca. 20 minuten gaar.

Giet af en stamp daarna fijn. Voeg de boter, mosterd en melk toe en meng tot een smeuïge puree. Breng de boerenkoolstamppot op smaak met een beetje peper, zout en nootmuskaat. Voor wat extra smaak kun je hierna uitgebakken spekreepjes toevoegen.

Verwarm de rookworst en serveer bij de boerenkool.

TIP: Ook lekker met een scheutje azijn of karnemelk.

TIP: Voor extra pit kunt u naar smaak een lepeltje heel fijn gesneden uitjes toevoegen. Ook de welbekende zilveruitjes en augurken doen het altijd goed bij boerenkool.

Plaats een reactie

0 Reacties