Riblappen
op grootmoeders wijze
Koken 6 september 2024 4Franse moekes met een schort voor, die je tandeloos toelachen, permanent aan het fornuis te vinden zijn en je in vervoering brengen met heerlijke schotels. Welkom in de wereld die reclame heet! Om dat beeld te benaderen zul je toch eerst even naar de slager moeten…
Dit gerecht is zo eenvoudig dat de hulp van oma niet nodig is, maar ‘in geval van’, schroom niet haar te raadplegen!
Benodigdheden (voor 4 personen)
- 600 gram riblap
- 200 gram uien
- 1 citroen, doormidden gesneden
- 1 deciliter olijfolie of 100 gram boter
- 1 blaadje laurier
- 1 eetlepel tomatenpuree
- peper uit de molen
- zout
- 1 liter water
Bereidingswijze
Fruit de gesnipperde ui in wat olie in een kookpan. ‘Fruiten’ is bakken zonder dat de ui of knoflook te veel kleurt. Voeg de in stukken gesneden riblappen toe en braad ze aan. Breng op smaak met peper en zout en voeg dan de tomatenpuree, het water, de laurier en de citroen toe.
Gedurende een uur zacht laten koken met de deksel erop. Gewoon zachtjes koken en daarna het gas uitdoen.
Het vet ‘gelatineert’. Dat betekent dat het vet en de sappen uit het vlees zich mooi vermengen met het vlees en de jus. Op die manier wordt het vlees lekker mals. Het citroentje zorgt voor een mooie frisse toets. Zet de volgende dag de pan nogmaals op. Doe er eventueel nog wat water of rode wijn bij, controleer de smaak en dien op.
Lekker met een gekookt aardappeltje of rijst.
Eet smakelijk!
4 Reacties
G.Nieuwmeijer
ONMEÚNDIG LEKKER
G.Nieuwmeijer
ONMEÚNDIG LEKKER.
George Thijssen
Niet in KOOKpan maar in een braadpan !!!!!!!!!!!!!!!!!
minie lensink
werk op een kleinschalige groepswoning voor dementerende ouderen, zal dit recept zeker gebruiken, riblap is zeer zeker geschikt, ik noem het altijd "zoegvlies" dwz vlees dat je bij wijze van spreken nog kunt eten als je geen tanden meer hebt, dus heerlijk zacht en mals.