Klusjes in de tuin
Tuin & Erf 18 mei 2023 0Met mooie zomerse dagen in het vooruitzicht kun je helemaal losgaan in de tuin. Lekker met de handen in de aarde en ontspannen. Wat kun je zoals aanpakken de komende tijd? De belangrijkste tuinklussen op een rij.
Snoeien
- Vanaf begin juni kan de heggenschaar in de haag. Doe dit liefst op een bewolkte dag zodat je geen bruine blaadjes krijgt door zonnebrand. Controleer voor het snoeien wel even op vogelnestjes!
- De struiken die net zijn uitgebloeid mogen nu worden gesnoeid om ze in de vorm of in toom te houden.
- Knip rozen af boven het vijfblad (het blad met vijf blaadjes).
- Geef de bamboe nu ook een flinke snoeibeurt.
Knippen en maaien
- Knip uitgebloeide bloemen uit de plant, zo zorg je vaak voor een langere bloei en het stimuleert de knopvorming.
- Het gras groeit razendsnel en mag nu wekelijks gemaaid worden.
Onkruid
- Blijf onkruid wieden en verwijder ongewenste zaailingen, want het groeit nu razendsnel. Zolang er nog zwarte grond te zien is tussen de planten hebben onkruid en zaden vrij spel. Schoffel het op een zonnige dag los, dan droogt het snel uit en zal het niet opnieuw wortelen.
- Steek wortelonkruid zoals paardenbloem met een steker weg uit je gras.
Ondersteuning
- Druiven dieven: jonge scheuten uit de bladoksel scheuren.
- Geef planten en bloemen een ruggesteuntje met rijshout of tonkinstokken.
- Plantenbakken niet alleen water geven maar zo nu en dan ook een beetje mest.
- Leidt de klimplanten voorzichtig de goede kant op en bindt ze eventueel vast.
- De kuipplanten zoals je oleander, je olijfboompje en citrusboompjes mogen weer naar buiten!
- Ook kun je nu gerust de bloembakken vullen met eenjarige zomerbloemen.
- Voorgetrokken eenjarigen kunnen nu de volle grond in.
- Je kunt nu ook zaaien in de volle grond, de grond wordt steeds warmer.
- Wacht nog even met verdelgen van luizen en rupsen! Liever zien we natuurlijk een tuin met een biologisch evenwicht waar alle insecten hun plekje hebben. Maar heb je last van een plaag? Bedenk dan dat de vogels nu hun kroost zal voeden met luizen, rupsen en slakken. Met een dosis vergif hebben de jonge vogels weinig kans op overleven. Ook de larven van lieveheersbeestjes lijken soms een plaag, maar bedenk dat ze je afhelpen van honderden luizen.
- Maak nu dagelijks een gangetje door de etuin en controleer je beplanting op droogte en ziektes.
- Denk ook aan bemesten van je gazon, de rozen en de zomerbloeiers. Ze kunnen vaak wel wat extra voeding gebruiken.
- Maak de vijver schoon en zorg waar nodig voor nieuwe waterlelies en zuurstofplanten. Denk ook gelijk even aan een loopplankje voor egels en salamanders, Die kunnen gemakkelijk verdrinken in een vijver.
Nieuwe planten
- De najaarsknollen zoals de Dahlia, gladiolen en de Canna kunnen worden gepoot.
- Worden sommige planten te groot? Nu kun je ze scheuren en opdelen. Je plant krijgt door deze vernieuwing ook vaak een flinke oppepper.
- Zaai de kale plekken in je gazon in met graszaad.
Hanging basket
Een hanging basket is een lust voor het oog, maar hij heeft wel de nodige verzorging nodig. Vooral als het zonnig en heet wordt. Voldoende vocht is dan vanzelfsprekend. Het begint eigenlijk al bij het vullen van de basket met planten. Zet onderin een oud schoteltje. Dat voorkomt het doorsijpelen van het water. Zorg voor een opstaand randje, die een centimeter of drie boven de mand uitsteekt. Dan loopt het water niet direct van de potgrond af. Voeg ook waterabsorberende korrels toe. Dat helpt.
Heel handig is een katrol aan de ketting. Zo kan de plant makkelijk naar beneden om te begieten. Als er nog plek is zet dan een klein plastic bloempotje in de grond en vul dat steeds met water. Het sijpelt zo door de gaatjes onderin in de potgrond.
Is de temperatuur hoog en is het zeer zonnig, haal dan de basket weg en zet hem op een grote bloempot ergens in de schaduw. Gaat het toch nog mis, probeer de planten dan te redden door ze in de schaduw te zetten, de planten te begieten en de basket in een grote teil of emmer met water te zetten. Dat helpt soms.
0 Reacties