Nu papaver zaaien
Voor een kleurige tuin in de zomer
Tuin & Erf 18 april 2024 0Het is bijzonder hoe divers de Papaverfamilie is, met een scala aan kleuren en vormen die elke tuin of landschap kunnen verrijken. De diversiteit in kleuren en vormen maakt ze echt fascinerend. Het lijkt alsof ze elk een eigen karakter hebben, van de delicate rode klaproos tot de weelderige Oosterse papaver. En het feit dat sommige zichzelf uitzaaien betekent dat je telkens weer verrast kunt worden door nieuwe bloemen in je tuin.
De Papaver somniferum, bekend om zijn bolvormige zaaddozen en variabele bloemvormen, voegt echt een dramatisch element toe aan de tuin. En de Papaver orientale, met zijn grote, delicate bloembladeren, voegt een vleugje exotisme toe. De Papaver nudicaule, afkomstig uit koude klimaten, brengt een subtielere, maar even prachtige uitstraling met zijn pastelkleurige bloemen.
Door jouw favoriete papavers te mengen geef je een kleurrijk en persoonlijk tintje aan je tuin.
De papaverfamilie
De Papaverfamilie bestaat uit verschillende soorten. Deze drie soorten komen in prachtige (pastel)kleuren.
Papaver somniferum staat bekend als bolpapaver en slaapbol. Er zijn zelfs soorten die vuistgrote zaadbollen geven! Meestal komt hij weer zelf terug als je hem eenmaal hebt gezaait. Je hebt ze in de kleuren wit, zalm met wit, roze, helderrod en donker paars.
Papaver oriëntale of Oosterse papaver kun je krijgen als eenjarige, maar ook als vaste plant. De bloembladeren ogen als crêpepapier en zijn kenmerkend groot. Hij bloeit wat vroeg in het seizoen, dus zet hem tussen andere bloemen. Ze zijn verkrijgnbaar in de kleuren wit, zalmroze, lichtroze met zwarte vlekken, oranje, rood en lilapaars.
Papaver nudicaule of IJslandse papaver leeft maar twee jaar en zaait zichzelf uit. Zijn kleur is oorspronkelijk geel, maar hij is er nu ook in de tinten wit, roze en oranje.
Breed kleurenpalet
Wat een prachtige kleurencombinaties! Met al die verschillende tinten papavers kun je inderdaad je eigen pastelpalet creëren. Of je ze nu tegelijkertijd of na elkaar laat bloeien, het zal zeker een kleurenpracht in je tuin opleveren. Heb je al een idee welke combinaties je zou willen proberen?
Papaver zaaien
Zaai je bolpapaver nu nog in de lente, dan kun je aan het einde van de zomer genieten van de bloei. Zaai wel op een zonnige plek waar de grond goed waterdoorlatend is. Zorg er wel even voor dat de grond vochtig genoeg blijft zodat de zaden kunnen ontkiemen. Daarna hoef je geen extra water meer te geven, tenzij de grond heel droog wordt.
Papaver oogsten
Wil je volgend jaar weer genieten van je papaverbloemen? Oogst dan je eigen zaden. Na de bloei verschijnen er zaadbollen. Zodra ze bruin worden kun je de zaden oogsten. In één zaadbol zitten wel honderden zaden! Als de zaden rammelen zijn ze nog niet rijp om te oogsten!! Eerst moeten er gaatjes verschijnen aan de bovenkant van de zaadbol. Bewaar de zaden koel en donker.
Uitzondering
De Oosterse papaver echter hoef je niet opnieuw te zaaien. Deze sterft bovengronds af, maar leeft ondergronds verder om net als bekende voorjaarsbollen volgend jaar opnieuw te groeien en te bloeien.
Foto: Unsplash
0 Reacties