Reekalfjes, laat ze met rust!
Natuurnieuws 13 april 2023 0In de maanden april-mei-juni zijn de reeën aan het bevallen van hun reekalfjes. Helaas overlijden ieder jaar weer reekalveren door roofdieren, loslopende honden en zelfs katten. Ook grasmaaiers kunnen een gevaar vormen. Boeren zijn zich meestal goed bewust en nemen zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen om ongelukken met grasmaaiers en cyclomaaiers te voorkomen.
Een reekalfje gevonden, wat nu?
De reekalfjes worden in de natuur gevonden door wandelaars en helaas komen daardoor gezonde reekalfjes terecht bij opvangcentra, dat heet wildknapping. Heb je een reekalfje gevonden? Niet oppakken, niet aanraken en niet meenemen!
Als het kalfje rustig ligt en zich schuilhoudt, is de moeder dicht in de buurt.
Let er op dat je je hond aangelijnd houdt!! Je denkt misschien, mijn hond jaagt en bijt niet. Maar ook speels gedrag kan levensbedreigend zijn voor een reekalf!
Om de twee uur wordt het reekalfje door de moeder gevoed, ze zoekt het kalfje op en roept het dan met een piepje. Als er een dreigende situatie lijkt te zijn, bijvoorbeeld omdat er mensen in de buurt zijn, dan laat ze een ander geluid horen. Het kalfje gaat dan direct liggen en verroert zich niet. Omdat pasgeboren kalfjes nog geurvrij zijn, lopen roofdieren en honden vaak langs een kalfje zonder dat ze het in de gaten hebben. De schutkleur houdt het kalf veilig, zolang het zich maar stilhoudt.
Echter, zodra je het kalf aanraakt, zit er mensengeur aan en dan merken roofdieren het wel op. Soms probeert de moeder de 'stank' nog weg te likken, maar meestal is zo'n kalf ten dode opgeschreven omdat het verstoten wordt en dan een makkelijke prooi is.
Een weesje
Het komt ook voor dat het reekalf verweesd is. Bijvoorbeeld omdat hij is verstoten of de moeder dood is vanwege een ongeluk of roofdieren. Natuurlijk moet het kalf dan wel geholpen worden. Heb je een roepend kalf gevonden dat verweesd lijkt? Loop dan eerst even door en houdt je schuil op een afstand van zeker 200 meter. Zo kun je in de gaten houden of de moeder terugkomt. Let wel, dat kan soms wel 2 uur duren!
Blijft het jong piepen en zoeken, of laat de moeder zich, ook na een paar uur niet meer zien, dan heeft het hulp nodig.
Want hij is dan een makkelijke prooi, wordt niet meer gevoed en zal na een halve dag zijn moeder gaan zoeken. Je hoort dan doorlopend gepiep en soms loopt het zelf naar mensen toe. Zo’n kalf moet zo snel mogelijk professionele hulp krijgen bij een wildopvang. Bel hiervoor de plaatselijke boswachter of informeer bij www.reeenopvang.nl voor de dichtsbijzijnde wildopvang. Laat je adviseren wat je het beste kunt doen voordat je het reekalf aanraakt!
Ga nooit zelf proberen het dier groot te brengen! De kans van slagen is zeer gering en bij een opvang krijgen ze specialistische hulp, zitten ze tussen andere wilde reeën en is er vaak een pleegmoeder. Na een paar weken kan het dan met de pleegmoeder worden vrij gelaten in de natuur.
Als je een ree zelf grootbrengt, kan het nooit meer terug de natuur in en door zelf te klungelen verklein je zijn overlevingskans!
Raadpleeg dus altijd een gespecialiseerde reeënopvang of een opvang voor natuurdieren. Zij kunnen je verder helpen!
Bron: Reeenopvang.nl
0 Reacties