Project Herenboerderij Wenumseveld

Project Herenboerderij Wenumseveld

Duurzaamheid en saamhorigheid gaan hier hand in hand.

Inspirerend 2 september 2021 0

Dat gezond eten belangrijk is, weten we allemaal. Maar vaak hebben we geen idee welke reis ons voedsel heeft afgelegd voordat het daadwerkelijk op ons bord ligt. Laat staan dat onze kinderen weten hoe het daar gekomen is. In het Gelderse Wenum-Wiesel gooide een groep gelijkgestemden het roer drastisch om en richtte een eigen boerderij op. Hun motto: wat je dichtbij haalt, is niet alleen lekker, het is ook duurzaam en zorgt voor veel plezier, bij jong en oud!

Bedrijvigheid alom deze zaterdagmorgen op het erf van Herenboeren Wenumseveld. Overal waar je kijkt, lopen enthousiaste vrijwilligers rond, gehuld in hun groene hesjes. Naast de kantinekeet wordt met vereende krachten een sleuf gegraven, terwijl verderop de vers geoogste groenten verdeeld worden onder de leden. En dat is alleen nog maar de zichtbare activiteit. Er gebeurt zoveel meer. “Herenboeren Wenumseveld is een gemengd boerenbedrijf dat functioneert als een coöperatieve ledenorganisatie, onder de vleugels van Herenboeren Nederland”, vertelt Thom Vleeskruyer, die in het bestuur van Herenboeren Wenumseveld de functie van secretaris vervult.

Hoe werkt het Herenboeren?
Een Herenboerderij is een kleinschalig coöperatief gemengd boerenbedrijf. Een coöperatie van 200 huishoudens is eigenaar. Samen hebben zij een of meerdere boeren in dienst die exclusief voor hen het eten produceren dat ze willen. Meewerken mag, maar hoeft niet. Je bent tenslotte Herenboer! Een Herenboerderij is 15 tot 20 hectare groot en voedt circa 500 mensen, ‘monden’. Als lid betaal je eenmalig een vast bedrag aan inleg dat je terug krijgt wanneer je je lidmaatschap opzegt. Daarnaast betaal je een vast bedrag aan maandelijkse contributie voor een voedselpakket. Met de eenmalige inleg wordt de oprichting van de boerderij betaald. De jaarlijkse kosten worden begroot en gedeeld door het aantal personen dat van de boerderij eet. Daarbij kun je denken aan pacht, aankoop zaai- en plantgoed, voer voor de dieren, salaris van de boer en mechanisatie. Een Herenboerderij heeft geen winstoogmerk. Blijft er geld over, dan kunnen de leden besluiten te investeren of de contributie te verlagen.

In 2016 is in Boxtel de eerste Herenboerderij opgericht. In de jaren die volgden, zijn er verspreid over heel Nederland op maar liefst tien plekken Herenboerderijen gestart. En dat stijgt nog steeds. Ook in Twente wordt intussen nagedacht over een Herenboerderij. Meer weten? Kijk op: www.herenboeren.nl/Herenboeren Wenumseveld is tevens te volgen op Facebook.

Lees alles over herenboeren en de deelnemende boerenbedrijven en hun ervaring in het nazomernummer van Naober.

Plaats een reactie

0 Reacties