Over streekcultuur, dialect, naobers en alles waar we met elkaar trots op zijn.
Een beetje omkijken naar elkaar. Met de komst van Randstedelingen naar het oosten van Nederland verdwijnt het naoberschap meer en meer. Dat vindt journaliste Marjanne die al jarenlang in een klein dorp in Drenthe woont.
’t Zit ‘m in de tijd van het jaar, natuurlijk: Bollentijd. Je snift en snuift in je winkel rond en je pakt ze er feilloos tussenuit: de tassen met de zakken vol oliebollen. Versgebakken, de geur verspreidt zich met gemak.
Sommige lange tradities liggen onder vuur. Zwarte Piet heeft het zwaar te verduren. Ook vuurwerk ontkomt niet aan forse discussies. Praat mee in onze poll. Wat vindt u? Bent u voor een vuurwerkverbod of wilt u de traditie behouden
Wie schrijft een spannend verhaal? Deze oproep in ons zomernummer zette heel wat schrijfliefhebbers in de regio aan om in de pen te klimmen. De winnende inzending is afkomstig van Corrie Venema (74) uit Laag-Keppel.
De monumentale herenboerderij ‘Onder de Linde’ in Valthermond staat midden in het lintdorp aan een lange weg met vooral boerderijtjes en arbeiderswoningen. Achter de statige boerderij kijk je over de weilanden tot aan Duitsland.
Huus van de Taol begint 2021 met online cursus liedteksten schrijven, vertalen en hertalen. Zangeres Martijje geeft in vijf lessen een basiscursus Drentse liedteksten schrijven.
Nederlanders staan bekend om hun weerpraatje. Het weer is tegenwoordig goed te voorspellen. Maar hoe deden ze dat vroeger? Opa had vroeger de Almanak naast zijn rookstoel liggen. Vergezeld met wijsheden had opa het vaak goed.
Peddendieksken, Semmeltjesdijk, Mödijk. Straatnamen in Ruurlo e.o. met een bijzondere verwijzing. Wie kent ook zulke leuke (dialect) straatnamen in zijn omgeving en kent het verhaal erachter?
“Heb je dorst dan ga je naar Hansje Worst. Die heeft een hondje en die piest zo in je mondje.” Of: “Kan niet ligt op kerkhof, wil niet ligt er naast.” Kent u ook nog zo'n gezegde van vroeger?