windturbines voor of tegen?

Windturbines in de regio

Ben je voor of tegen?

Plattelandsvraagstukken 5 oktober 2021 1

Op 28 juni 2019 werd het Klimaatakkoord gepresenteerd. Dit akkoord bevat de Nederlandse uitwerking van de internationale klimaatafspraken van Parijs (2015). Hierin staat dat we met elkaar de CO2-uitstoot sterk moeten gaan verminderen. Het streven is om in 2030 de helft uit te stoten ten opzichte van 1990.

Eén van de afspraken is dat 30 energieregio’s in Nederland onderzoeken waar en hoe het best duurzame elektriciteit op land (wind en zon) opgewekt kan worden.Waar is ruimte en hoeveel? Zijn de plekken maatschappelijk gezien acceptabel en financieel haalbaar? In een Regionale Energiestrategie (RES) beschrijft elke energieregio zijn eigen keuzes.

Sindsdien is het onrustig. Mensen snappen wel dat er iets moet gebeuren, maar mega windturbines en enorme zonneparken in je eigen achtertuin, dat gaat voor velen te ver. Overal duiken protesten op en komen werkgroepen met grafische afbeeldingen waarin wordt uitgebeeld hoe groot zo'n mega windturbine in werkelijk is. In Borculo heeft men op een grafische impressie het gebouw van Friesland Campina (47 meter hoog) dat van verre al te zien is vergeleken met zo'n megaturbine (250 meter hoog). Om te illustreren hoe aanwezig deze windmolens in het landschap gaan zijn. In Twente wordt de zendmast van RTV Oost (125 meter) vergeleken met de 250 meter hoge windturbines en lijkt de kerk in Borne er één uit Madurodam in vergelijking met de windmolens.

Wat vind jij van de komst van de windturbines?

Plaats een reactie

1 Reactie

  • Harry Lookamp

    5 October 2021 14:34:54

    Ik ben er van overtuigd dat het een gecreeerd probleem is waar enkelen ontiegelijk veel geld aan verdienen. Het is een arrogantie van jewelste te denken dat de mens invloed heeft op het klimaat! Het is al sinds het begin onderhevig aan verandering, het enige dat de mens kan is zorgen voor een schone omgeving, maar dat is een utopie zolang het makkelijker is rotzooi van je af te gooien dan om het netjes af te voeren, dit in het klein als in het groot, makkelijker is dan meestal ook goedkoper voor de pleger.
    De geplaatste windmolens op oa de Noordzee vallen al aan stukken uitelkaar en in het water, dus uit het zicht, maar wat geeft het, de subsidie is al binnen!!!